top of page
  • LinkedIn

Altyapı - Son Kullanıcı ekipmanları 

Genel müdür evden çalışabilir olması gerekiğini söyledi. Hemen hangi marka /model alacağınza karar verin ve siparişinizi geçin çünkü birçok büyük üreticinin stoklarında olmaması durumnda teslimat süresi 6-8 haftadır. Bu süre boyunca diğer altyapıların kurulması tamamlanmış olmalıdır.

Dikkat edilecek hususlar :

-Bir çok büyük firma inceleniz için demo ürün sağlamaktadır. Demo ürünleri görmek ve kullanmak özellikle markaya yabancı iseniz ürünü tanımak için yerinde olacaktır.

-Yine aynı şekilde büyük markaların sadece satınalma değil, Leasing yani kiralama çözümleride vardır. Antlaşmaya göre 36/48 ay arası ödeme yapabilirsiniz. buna Finans yöneticisi ile karar verebilirsiniz . İlk maliyet kısmını yüksek oranda düşürecektir.

-Çoğu marka ilave koruma paketleri satmaktadır . Taşınabilir cihazların sigortaları çok yüksek olduğundan ADP (Accidental Data Protection) paketleri mantıklı olmaktadır.

Örnek Lenovo'nın  ADP paketleri  tüm kullanıcı hatalarında bir kerelik masrafın tamamını karşılar.

-Kullanım süresi . Vergi mevzuatında 3 sene olarak geçmesine rağmen eğer orta-yüksek bir model tercih ederseniz 5 seneye kadar dayanabilirler .Bu sürenin daha uzatılması arızların çoğalması ve 3 senelik garanti paketlerinin bitmesi nedeniyle tercih edilmemelidir.

-Sipariş adeti: yurtdışında çoğu firma arıza durumunda tamir süresi olarak 1-3 iş günü gibi rakamlarla söylesede özellikle bazı firmalarda yurtdışından parça tedariki nedeniyle bu süre uzamaktadır. Bu sebeple ihtiyaçınızdan %5 fazla sipariş etmenizi tavsiye ederim.

Sipariş adeti için İnsan kaynaklarından Headcount rakamlarını almanız lazım. Şöyleki;eğer 2020 Kasım'da 100 çalışan varken 2021 Ocak'ta 120 kişi olacaksanız siparişte 120 geçmek mantıklıdır. Aynı veriyi sonraki senenin bütçesini oluştururken de kullancağımızdan kesinlikle isteyin:)

Karar vermede en önemli etken mobilitedir. Laptop mı / Masaüstü bilgisayar mı yoksa her ikiside mi? 

Mobilite bazı şirket için önemli olmasa bile son Covid 19 olayından sonra masaüstü bilgisayar veren bir çok firma evden çalışma için çalışanlarına laptop almaya karar verdi.

Eğer bütçeniz müsait ise docking station ile hem laptop hem masaüstü keyfini sürebilirsiniz .Bu büyük şirketlerde en çok kullanılan yöntemdir. (Bkz: Resim-1)

Bilgisayar siparişlerinizi vermeden önce önemli bir konu lisanlamadır. Bir çok global marka (Lenovo,HP,etc..) sipariş aşamsında isteğinize göe içerisine lisans edebilir(OEM) yada lisansız verebilir.Lisanslama konusunda daha çok detay için tıklayın

Son kullanici bilgisayarlarının (Frontend) lisanslama konusunda üç seçeneğiniz var .

1-Münferit (tek tek ) olarak lisansları yetkili satıcıdan alırsınız .

2-Microsoft partneri bir firma üzerinden microsoft volume lisans üyesi olursunuz (Çalışan sayınızın biraz yüksek olması mantıklı.

3-Bilgisayar üreticisine lisansın cihazlara yüklü gelmesini isteyebilirsiniz .

Bu örneğimizde 150 kişi planlanıyorsa ve çoğu yazılımın Microsoft olacağı düşünüldüğünde volume lisans müşterisi olmak mantıklı gözüküyor. Bu nedenle Microsoft  partnerı firma üzerinden Volume lisans  tipini belirleyip satınalmasını yapabilirsiniz.Partner firmanız sizi yönlendirecektir. Yine lisanslar konusundaki ayrı bölüme buradan ulaşabilirsiniz.

Contact Me

Thanks for submitting!

Kadıköy, Istanbul TURKEY

Tel. +90 549 123 45 67

© 2021 by Omer E. Ozdemir

bottom of page